Me = Myself + Iryana

Me = Myself + Iryana
SaYa HaNyA iNsAn BiAsA

AyaT-AyAt bEst!

Tidaklah dikatakan beriman salah seorang di antara kalian hingga mencintai saudaranya (sesama muslim) sebagaimana mencintai dirinya sendiri.... Aku mencintai sahabatku dengan segenap jiwaku.... Sahabat yang baik adalah yang seiring dengan ku dan menjaga nama baikku ketika aku hidup atau selepas aku mati, ku hulurkan tangan kepada sahabatku untuk berkenalan kerana aku akan merasa senang, semakin ramai sahabat, aku semakin percaya diri, aku selalu berharap mendapat sahabat sejati yang tidak luntur dalam suka atau duka, jika aku dapat, aku ingin setia padanya (Imam Syafie)

Thursday, December 16, 2010

Setiap yang terjadi pasti ada hikmahnya.. Yakinlah dengan janji ALLAH.. Moga hari esok & mendatang lebih baik dari semalam.. Ya ALLAH.. Permudahkan lah segala kesulitan..


ALLAH tak pandang rupa & harta kekayaan kita... Tetapi amalan, niat hati & keikhlasan kita...

Rasulullah SAW b'sabda : "Tidak akan masuk syurga selain pengasih.. Bukanlah pengasih org yg m'sayangi dirinya saja.. Ttpi pengasih itu org yg m'sayangi org lain seperti m'sayangi diri sndri..

Rasulullah SAW bersabda : " Umatku masuk syurga bukanlah kerana banyak solat & puasa... Tetapi disebabkan selamatnya hati & kemurahan jiwa & kasih sayang kepada sesama muslim..."

‎"Para pengasih akn dikasihi oleh Yang Maha Pengasih.. Kasihanilah yg di bumi.. Maka yg di langit akn m'kasihimu.." "Siapa yg tdk m'kasihi.. Tdk akn dikasihi.. & Siapa yg tdk pemaaf.. Takkan dimaafi pula.."

Siapa b'usaha m'tlng kperluaan saudaranya hingga t'penuhi atau tdk t'penuhi.. Maka ALLAH m'ampuni dosanya yg t'dahulu & yg kemudian serta menulis utknya dua kselamatan.. Slmt dr neraka & slmt dr kemunafikan..

At-Thabrani & Ibnu Hibban m'riwayatkn dari Abu Zar ra..
"Rasullullah SAW tlh m'wasiatkn beberapa kebaikn...
Tidak memandang org yg lbh tngi...malah pndg org yg lbh rndh..
Suka pada org miskin..
Bersilaturrahim..
Mengatakan yang benar meskipun pahit..
P'bnykkn zikir 'la haula wala quwwata illabillah'..
Sbb itu salah satu kunci syurga..
Serta agar tidak takut cercaan org dalam membela agama ALLAH"

No comments:

..HaNyA iNsAN BiAsA...

My photo
Teluk Bahang, Penang, Malaysia
Jadikanlah masa yang berlalu itu pengalaman dan pengajaran... Masa yang sedang berjalan kita isi dengan amalan... & masa hadapan jangan terlalu diangan-angankan....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...