Me = Myself + Iryana

Me = Myself + Iryana
SaYa HaNyA iNsAn BiAsA

AyaT-AyAt bEst!

Tidaklah dikatakan beriman salah seorang di antara kalian hingga mencintai saudaranya (sesama muslim) sebagaimana mencintai dirinya sendiri.... Aku mencintai sahabatku dengan segenap jiwaku.... Sahabat yang baik adalah yang seiring dengan ku dan menjaga nama baikku ketika aku hidup atau selepas aku mati, ku hulurkan tangan kepada sahabatku untuk berkenalan kerana aku akan merasa senang, semakin ramai sahabat, aku semakin percaya diri, aku selalu berharap mendapat sahabat sejati yang tidak luntur dalam suka atau duka, jika aku dapat, aku ingin setia padanya (Imam Syafie)

Tuesday, April 16, 2013

Ini tidak adil!!

Kekadang kita rasa hidup ini sangat tidak adil... Bila kebaikan dibalas dengan kejahatan.. Kemuliaan dibalas dengan kehinaan... Pujian dibalas dengan kejian... Itu perkara biasa dalam kehidupan sekarang... Yang luar biasa nyer... Bila kebaikan di balas kebaikan... "mesti ada agenda tersembunyi dia buat baik sgt ngan hang tu..." !!! Sangat tidak adil kan???

Tidak adil... Sedih sgt.. Bila kebaikan kita selama ini.. Macam tak nampak.. Tak pernah nak wat baik ngan kita pun.. Tapi dengan org lain boleh je baik... Apa salah kita.. Tertanya-tanya... Tak cukup baik ke? Tapi dah rasa sehabis baik kita lakukan dalam hidup ini.. Mungkin sekali sekala..ada yang tak baik nya... Tapi kenapa yang sekali-sekala itu yg di nilai.. Kenapa yg jadi kebiasaan.. dibutakan mata & hati ? Sangat tidak adil kan???

Tidak adil.. Kita cuba berubah.. Kita sedar kesilapan kita.. Kita pun nak jadi orang yang baik-baik.. Tapi bila kita berubah pun... Kita tetap diadili dengan salah silap kita yang dulu.. Tiada ruang & peluang kah utk kita dibalas dengan kebaikan kembali??? Sangat tidak adil kan???


Saya bukan la baik sgt pun... Tapi..selama ini saya cuba sehabis baik untuk kamu.. Walau kekadang saya cuba nak jadi tak baik.. Sebab bila baik sgt...org keliling akan fikir bukan-bukan... Biarkan lah mereka.. Bukan mereka yang layak mengadili saya.. Saya serahkan pada ALLAH... Tapi kamu tak nak baik baik dengan saya.. Mungkin sebab bila saya tak baik..itu je yang kamu nampak kan? Tapi bila saya cuba berubah nak jadi baik...kamu tetap tak nak baik-baik dgn saya.. Apa salah saya?

 SANGAT TIDAK ADIL


No comments:

..HaNyA iNsAN BiAsA...

My photo
Teluk Bahang, Penang, Malaysia
Jadikanlah masa yang berlalu itu pengalaman dan pengajaran... Masa yang sedang berjalan kita isi dengan amalan... & masa hadapan jangan terlalu diangan-angankan....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...